English | Nederlands | Français
Als kind tekende Gerard van de Weerd heel graag. Zijn grootmoeder ging regelmatig met hem naar het Rijksmuseum. Hij was gek op het werk van Breitner. Studeren was niet voor hem weggelegd; enkel tekenen, kunstgeschiedenis en reclame illustraties kregen zijn volledige aandacht. Hij wilde kunstschilder worden en werd lid van een schilderclub, maar er moest gewerkt worden. Hij ging aan de slag bij Philips en werd daarna heftruckchauffeur. Daarbij gaf hij les portret- en modeltekenen en nam deel aan de redactie van het blad “Atelier”
In 1975 schrijft Gerard zich in op de “zaterdag cursussen” van de Minerva Academie in Groningen, om er abstract schilderen te leren, wat hij niet goed begreep, tot zijn docent Anton Buytendijk hem verklapte dat dit niet erg was. Hij zegde: “Als je een vaas wil schilderen moet je er voor zorgen dat de rand van de kraag en de onderkant zichtbaar zijn. Alles wat daar tussen zit is niet van belang”. Toen begreep hij het meteen.
In 1976 werd hij toegelaten tot de Minerva “Avond Academie”. Drie maal per week, vijf jaar achter elkaar, en in al die jaren heeft hij slechts één les gemist. Hier waren zijn docenten Ben van Voorn, Jan van Loon en Matthijs Rölling. Hij begon zoals iedereen met landschap schilderen. Nu schildert hij veel naar model, maar hij beperkt zijn artistieke vrijheid niet. Wat hem vooral bevalt is de sfeer van het onderwerp. “Maar, zegt hij, het zijn ook de kleuren, de kleding, de kapsels – al wat een diepere betekenis heeft moet een schilder onderzoeken”.
In 1991 werd een tentoonstelling van Edouard Vuillard in het Van Gogh Museum een openbaring voor Gerard en tevens een durende inspiratiebron.
Sinds 2000, neemt Gerard deel aan de “Stichting de Hooghe Kamer” die werd opgericht door Geert De Boer om kunstenaars en liefhebbers van figuratieve kunst samen te brengen. Hierdoor kwam figuratieve kunst terug in de kijker en wordt Gerard een der boegbeelden van de hedendaagse Nederlandse Figuratieve en Realistische beweging. Deze faam breidde zich uit over heel Nederland en ontwikkelt zich nu op internationaal vlak. Creativiteit en techniek zijn en blijven de absolute prioriteit voor Gerard van de Weerd die er met een ongekende inzet en inspiratie aan werkt.
Gerard van de Weerd is in 1952 in Hoogeveen (NL) geboren. Hij leeft en werkt nu in zijn geboortestad.   Musea: Museum van Lien Fijnaart, Drents Museum, en talrijke privaat collecties. 


  • "Repetitie" (Répétition - Rehearsal) - Oil on panel 40x40 cm.


  • "Prima ballerina" (Première ballerine - First Ballerina) - Oil on panel 53x118 cm.


  • "Vóór de voorstelling" (Avant la représentation - Before the Performance) - Oil on canvass 180x65 cm.


  • "Vóór de aanvang I" (Avant l'ouverture I - Before the Commencement I) - Oil on panel 48x122 cm.


  • "Vóór de aanvang II" (Avant l'ouverture II - Before the Commencement II) - Oil on panel 48x122 cm.


  • "In het licht" (Dans la lumière - In the Light) - Oil on panel 60x60. cm.