English | Nederlands | Français

Anita FRANKEN - Feminiteit
Anita Franken verwezenlijkt voornamelijk vrouwelijke beelden. Volwassen vrouwen, jonge en slanke gedaanten evenals figuren van onbepaalde leeftijd die hun naakte lichamen uitstrekken, hun rug krommen terwijl ze een kwartslag draaien, op hun tenen staan alsof ze langer, slanker, lichter en gracieuzer wilden zijn om aan het gewicht van hun materie, het brons, te kunnen ontsnappen.
Voor Anita komt het niet ter sprake de huid van haar beelden glad te maken ! Ze zijn geboetseerd uit brokjes klei wat de ruwe uitdrukking van haar beelden bevestigd. De materie nestelt zich rond de spieren en het gebeente van haar beelden wat de elegante en fiere uitdrukking van haar beelden bevestigd. Jeugd, sensualiteit en onschuld zijn de sterke punten van haar œuvre.
Anita werd in 1957 geboren en studeerde van 1977 tot 1983 aan de befaamde Minerva Academie van Groningen. Ze stelt regelmatig ten toon in galerijen in Nederland en tal van haar werken zijn reeds te bewonderen in officiële verzamelingen zoals de Musea Mohlman en van Lien. Naast haar kleinere bronzen krijgt Anita ook talrijke officiële opdrachten voor levensgrote beelden die men in parken en openbare plaatsen kan bewonderen zoals in Zuidbroek, Aalmere en Utrecht.


 

  • "Puntmuts" - brons 70 cm


  • "Vlinder" - brons 56 cm